marți, 4 ianuarie 2011

ECLIPSA PARTIALA DE SOARE

Am fost martorii unui fenomen astronomic rar. Marti, 4.01.2011 la ora 9:05 a inceput o eclipsa partiala de soare. Pentru ca norii au tinut cu noi ne-au permis sa vedem in multe locuri din tara, fenomenul extraordinar.
Potrivit Observatorului Astronomic din Capitala, maximul eclipsei a fost in jurul orei 10.35, pentru sudul, sud-estul si centrul tarii, cu o acoperire a Soarelui de 76%.
Tot romanii au putut vedea eclipsa, din parcuri sau de la marginea orasului, acolo unde linia orizontului a fost mult mai joasa.


Eclipsa s-a putut observa fara instrumente astronomice, spre sud-est, evident, cu o pereche de ochelari pentru eclipsa sau un filtru pentru sudura, verde.
Pentru ca Soarele a fost acoperit destul de mult, in timpul maximului s-a intunecat putin, timp de aproximativ 30 de minute.
Eclipsa s-a terminat, in Romania, in jurul orei 12.07. Ea a mai fost vizibila in Europa, nordul Africii si centrul si vestul Asiei.
In vechime, atunci cand avea loc o eclipsa, oamenii spuneau ca Soarele sau Luna au fost inghitite de un balaur sau de un dragon. La noi, se credea ca erau mancate de varcolaci.
Urmatoarea eclipsa de Soare vizibila din Romania se va produce pe 20 martie 2015.
Sursa:stirile protv
 
 

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu