sâmbătă, 1 ianuarie 2011

IANUARIE - semnificatia lunii


Ianuarie sau Ienaiu este prima lună a anului în calendarul Gregorian şi una dintre cele şapte luni gregoriene cu o durată de 31 de zile.
Ianuarie începe (astrologic) cu soarele în semnul Capricornului şi sfârşeşte în semnul Vărsătorului. Din punct de vedere astronomic, luna ianuarie începe cu soarele în constelaţia Săgetătorului şi se sfârşeşte cu soarele în constelaţia Capricornului.
Numele lunii ianuarie (latină: Ianuaris) vine de la zeul Ianus din mitologia romană, zeu cu două feţe: una orientată spre anul care se încheie şi alta spre anul care vine.Ianus, zeul cu două feţe de la care vine numele primei luni a anului
Luna Ianuarie a fost introdusă în calendarul roman în jurul anului 700 î.Hr. Până atunci anul avea doar zece luni (304 zile). Grecii numeau luna ianuarie Camelion. În România, luna ianuarie, popular, se numeşte Gerar. Sărbătorile din luna ianuarie cuprind obiceiuri şi practici specifice începutului de an prin care oamenii speră să obţină, prin diferite practici magice, prosperitate, sănătate, linişte şi pace.

Ianuarie începe cu aceeaşi zi a săptămânii ca şi Octombrie într-un an obişnuit şi ca Aprilie şi Iulie într-un an bisect.
I.L.Caragiale spunea despre luna ianuarie Frigul pentru cei fără paltoane e cu 15 grade mai mare decât pentru cei împaltonaţi.
Sursa:wikipedia
  

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu