marți, 11 octombrie 2011

DESPRE SCHIMBARILE CLIMEI DIN LUNILE URMATOARE IN EUROPA

 
 
Serviciul Britanic Meteorologic a elaborat un studiu in care avertizeaza ca Europa s-ar putea confrunta anul acesta cu o iarna extrem de grea, asemanatoare cu "mica era glaciara" care a lovit Anglia in urma cu aproximativ 300 de ani.
 
Aceasta schimbare importanta a climatului ar putea fi provocata de intoarcerea asa-numitului fenomen La Niña - un efect meteorologic despre care specialistii spun ca este strans legat de iernile extrem de severe.
In plus, mai afirma oamenii de stiinta, si Soarele este responsabil, intr-o anumita masura de producerea acestor efecte extreme, deoarece, in ultima perioada, a emis mai putine raze ultraviolete.  Din acest motiv, in unele zone de pe Terra a fost neobisnuit de cald, in timp ce in alte regiuni s-au inregistrat valori meteorologice sub cele normale pentru aceasta perioada.
Oricum, cert este faptul ca Serviciul Britanic Meteorologic a avertizat ca Europa s-ar putea confrunta cu o intoarcere a unei "mini ere glaciare", similara cu cea care a lovit Marea Britanie in urma cu 300 de ani si care a provocat, apoi, zeci de ani cu ierni foarte grele - scriu cei de la Sunday Times si The Daily Express.
Englezii se asteapta deja ca, in aceasta iarna, recordul de anul trecut - cand s-au inregistrat -20 de grade Celsius - sa fie depasit.
Mai rau decat atat, unii oameni de stiinta, citati de The Times, sustin ca Soarele se indreapta catre o criza de activitate solara, care se va intinde pe o perioada destul de mare, cunoscuta sub denumirea de Grand Solar Minimum.
In schimb, jurnalistii de la The Daily Mail au cateva intrebari: "Incalzire globala sau mini-era glaciara? De ce nu se hotarasc?"
Tot ei incearca sa ofere si cateva posibile explicatii pentru producerea acestor fenomene meto extreme:
"Ardem combustibili fosili. Acestia produc dioxid de carbon, care se transforma la randul lor in pereti termici care inconjoara planeta, cauzand incalzirea globala. Atunci, ce este cu non-sensul asta de epoca glaciara?"
"Pe scurt, este foarte complicat. Nu numai noi, dar nici oamenii de stiinta nu inteleg pe deplin dinamica meteorologica a Europei, care este atat de complexa, incat ceea ce se intampla la acceleratorul de particule CERN pare sa fie o joaca de copii." - scriu cei de la Daily Mail.
Pe de alta parte, omenii de stiinta au descoperit recent, in stratul de ozon de deasupra zonei Arctice, o gaura cu o suprafata de aproximativ 20 de kilometri.  Se pare ca principala cauza a producerii acestui fenomen este reprezentata de vremea deosebit de rece care s-a inregistrat la altitudine, pe o perioada lunga. In astfel de conditii meteo reci, chimicalele pe baza de clorura care distrug ozonul sunt mult mai active. Deocamdata, oamenii de stiinta nu pot spune daca - in viitorul apropiat - se va mai produce un astfel de fenomen.

Trimis de o prietena pe e-mail.

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu