duminică, 21 noiembrie 2010

DESPRE VIITORUL TIGRILOR

TIGRII ar putea disparea in 12 ani daca nu sunt protejati.

St. PETERSBURG, Rusia – tigri sălbatice ar putea dispărea în 12 ani dacă ţările unde acestia traiesc  daca nu reuşesc să acționeze rapid pentru a proteja habitatele lor și intensificarea luptei împotriva vanarii lor.
World Wildlife Fund şi alţi experţi spun ca  doar aproximativ 3200 tigri  vor rămâne în natură, o scadere dramatica fata  100,000 acum  un secol in urma.
James Leape, director general al Fondului  World Wildlife, la reuniunea de la Sankt-Petersburg-a spus că dacă nu sunt luate măsuri de protecție corespunzătoare, tigri poate dispărea in 2022.
Habitatul lor fiind distrus de  tranșarea padurii, construcții, vanarea lor, fiind un trofeu valoros pentru cei care doresc piei, şi   părţile  de   corp folosite în medicina tradiţională chineză.
Summit-ul a aprobat un program  in care populaţia de tigru sa fie  dublata .Acest program e susţinut de guvernele din 13 tari care încă au populații tigru: Bangladesh, Bhutan, Cambodgia, China, India, Indonezia, Laos, Malaezia, Myanmar, Nepal, Thailanda, Vietnam şi Rusia.

Programul de recuperare Tiger Global estimează ca ţările vor avea nevoie de aproximativ 350 milioane dolari pt. finanţarea externă în primii cinci ani ai planului de 12 ani. Summit-ul va  cauta tari donatoare pentru a ajuta guvernele  cu finanțarea măsurilor de conservare.
"Pentru cei mai mulţi oameni ,tigri sunt una dintre minunile lumii- " Leape-a spus Associated Press. "În cele din urmă, tigri sunt inspiraţie şi frumusete ,si eforturile pentru conservarea pădurilor şi pasunilor ar trebui sa apara si sa dureze."
Programul are scopul de a proteja habitatele tigrilor, eradicarea braconajului, contrabandei şi traficului ilegal de tigri şi piesele lor, şi, de asemenea, crea stimulente pentru comunităţile locale pentru a le angaja sa contribuie la protejarea lor.

Summit-ul,  este găzduit de rusi, prim-ministru Vladimir Putin,  a folosit  tigri şi alte animale sălbatice pt.imagine. Aceasta este dictată de iniţiativa Tiger Global care a fost lansat acum doi ani de Preşedintele Băncii Mondiale Robert Zoellick.
Leape a spus că împreună cu o mai puternică acţiune împotriva braconajului, este necesar pentru a constitui o rezervă specializate pentru tigri şi a restabili şi conserva pădurile .
"Şi trebuie să se găsească o modalitate de a face să funcţioneze si  pentru comunităţile locale, astfel încât acestia  ar putea fi parteneri în conservarea tigrilor ." a spus Leape.
"Pentru a"salva tigri este necesar să salvaţi pădurilor, pasuni şi o mulţime de alte specii, a adăugat el. "Dar în acelaşi timp, de asemenea, vă sunt conservarea bazele de societăți care locuiesc acolo. Economia lor depinde foarte mult hrană, apă și de materiale au primit de la aceste păduri."
Aproximativ 30% din costul programului ar merge spre suprimare braconajului de tigri şi de animale .

Rusia  NAT- ministru Iuri Trutnev, a declarat că Rusia şi China vor crea o arie protejată pentru tigri alături de resursele lor ,pt. a combate braconajului.
Leape spus că:
"Avem nevoie pentru a vedea signficant angajamentul institutiilor  multilaterale şi bilaterale ca facilitatea de mediu global şi Banca Mondială plus guvernele individuale ca Statele Unite şi Germania," a spus Leape AP.
„Tigri sălbatici nu sunt doar un simbol natura ,inainte de toate sunt splendizi, mistici şi puternicii.
 "Global  a spus într-o declaraţie: "Pierderea de tigri şi degradarea  ecosistemelor duce în mod inevitabil la o catastrofa  istorica, culturala, spirituala şio catastrofă de mediu pentru tigru între țări."
Trei din nouă subspecii — Bali, Javan şi Caspice — deja au devenit dispărute în ultimii 70 de ani.
 
Mult a fost făcut recent pentru a încerca să fie salvaţi tigri, dar totusi  numărul și habitatul acestora au continuat să scadă, de 40 la sută în ultimul deceniu.
În parte, acest declin este pentru că eforturile de conservare au fost tot mai diverse şi adesea  au ca scop îmbunătăţirea habitatelor situate în afara zonelor protejate , în conformitate cu un studiu publicat în septembrie în Jurnalul popular biblioteca de ştiinţă biologie.
Putin a făcut mult pentru a atrage atenţia asupra problemei tigrilor. În timpul unei vizite a participat la conservarea faunei sălbatice, în 2008, el a împuşcat un tigru femela cu un tranchilizant şi a ajutat sa fie pus un emiţător în jurul gâtului ei, ca parte a unui program pentru a urmări speci de tigru .
 
 
 
Sursa:yahoo

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu