luni, 16 mai 2011

SAPTE DEPRINDERI de EXCELENTA !




1. Sa stii să asculţi: pentru a ne putea apropia de ceilalţi, primul pas este  capacitatea de a asculta. Oamenii doresc să fie ascultaţi. Trec prin viaţă în căutarea unei persoane de încredere, dar noi toţi vrem să vorbim şi nimeni nu vrea să asculte. Calitatea umană începe prin ascultare, prin simplul interes de a servi. Capacitatea noastră de a fi aproape de ceilalţi, depinde de capacitatea noastră de a asculta. 

2. Să ştii să vorbeşti: Dacă şti să asculţi ai făcut primul pas. Acum trebuie să ştim cum să folosim cuvintele, deci, să ştim să vorbim. Pentru a asigura o excelentă  comunicare este necesar să fim întotdeauna în alertă, conştienţi de ceea ce am spus. Pierderea excelenţei în comunicare duce la ofensarea oamenilor şi la îndepărtarea de ei. Faptul de a şti să spui cu excelenţă ne dă nouă, oamenilor, cel  mai mare dar: comunicarea.

3. Să ştii să motivezi: este rezultatul  primelor două deprinderi. Dacă într-adevăr ştim să ascultăm şi ştim ce să spunem, motivarea va fi mult mai uşoară. A motiva este, în realitate, foarte uşor dar presupune un control din partea noastră.


4. Să ştii să domini: măestria în dominare apare punând în practică cele trei obiceiuri anterioare. Dominarea reală, profundă şi adevarată  vine în continuu, trăind clipă de clipă. Excelenţa este să ne dominăm pe noi înşine.

5.Să ştii să creşti şi să înveţi să trăieşti : cel care se domină şi se învinge pe el însuşi este plin de înţelepciune interioară . Adevăratul înţelept ,  iubitor de excelenţă , trece prin viaţă învăţând de la alţii , dispus să asculte şi să vorbească cu excelenţă . Regula de bază a înţelepciunii este umilinţa . Atunci când cunoştinţele noastre, oricât ar fi ele de mari, nu sunt prevăzute de valori, înseamnă că lipseşte umilinţa. Înţeleptul nici nu ofensează, nici nu umileşte, pentru că el este generos cu cel care nu ştie . Cunoştinţele noastre ar trebui să ne apropie mai mult de oameni . Cheia este să împărtăşim cu alţii ceea ce ştim . Dacă nu pierdem capacitatea de a învăţa, înseamnă că suntem umili .

6. Invaţă să lucrezi: munca este mult mai mult decât o necesitate. Fiecare are o vocaţie de: mamă, profesor, muzician, artist sau altceva. Toată lumea trebuie să îşi urmeze chemarea interioară care ne impulsionează în dezvoltarea vieţii  noastre.
Cu toţii avem hobby-uri, dar trăim obositor şi monoton pentru că nu ştim să trăim.
Munca  este o sclavie şi  fără voia noastră lucrăm mecanic, vedem zdrobindu-ni-se visele din copilărie sau adolescenţă pentru că am pierdut capacitatea de  autodepăşire. Numai calităţile umane ne vor ajuta să ne depăşim pe noi înşine. Excelenţa la locul de muncă, în mediul moral, social este să fim împreună, să lucrăm împreună, cu sentimentul de iubire şi apartenenţă la echipă, familie sau naţiune.

7. Să ştim să privim în interior: când reuşim să aplicăm cele şase obiceiuri anterioare, suntem gata să explorăm o cale mai profundă. Este practica de reflecţie interioară şi dialogul intern în care ne cunoaştem pe noi înşine. În această călătorie interioară ne dăm seama dacă suntem mulţumiţi de noi înşine. De mine depinde să fiu stăpânul  propriului meu destin, direcţionându-mi propria-mi viaţă în calitate de stapân absolut al voinţei mele, a minţii mele şi a trupului meu, pe drumul pe care-l decid eu, ghidat de valori care duc la excelenţă.
Stephen Covey




Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu