miercuri, 13 aprilie 2011

DESPRE STAFIDE





Stiati ca stafidele sunt boabe de struguri uscate ce provin de la soiuri de struguri fara seminte?  Cel mai des sunt consumate de sarbatori fiind  nelipsite din : cozonac, pasca si prajiturile de casa, stafidele reprezinta o sursa naturala de energie ce nu ar trebui sa lipseasca din alimentatia zilnica.Insa trebuie totusi consumate cu masura, nu foarte multe ,nu in amestec cu orice aliment , fruct, sau bautura,  pentru ca desi sunt o sursa naturala de energie si bune la gust pot face totusi rau (ca de exemplu: balonari , probleme celor cu diabet sau altele).
Iata cateva lucruri interesante despre aceste fructe:
1 In Roma Antica doua borcane mari pline cu stafide valorau cat un sclav.
2 Fenicienii si armenii faceau troc cu stafide cu grecii si romanii. Cei din urma au ajuns sa venereze aceste fructe si le ofereau drept rasplata sportivilor in competitii. De asemenea, le foloseau caleacuri pentru diverse boli ca otravirea cu ciuperci sau imbunatatirea simptomelor provocate de batranete.
3 California este cea mai mare producatoare de stafide din intreaga lume, aici producandu-se circa 50% din cantitatea totala de stafide de pe intreg globul.
4
 Stafidele au un efect tonic asupra organismului si sunt excelente pentru a combate oboseala si a preveni depresia.
Acest lucru se datoreaza faptului ca stafidele contin vitamine din complexul B, vitamine ce ajuta la tratarea starilor de anxietate.
5 Mai multe studii recente au concluzionat ca stafidele au rolul de a scadea apetitul, reducand in acelasi timpul riscul aparitiei bolilor cardiovasculare.
6 Dieta pe baza de stafide are si rolul de a creste libidoul. De altfel, in Indiaexista un ritual in care cuplurile proaspat casatorite consuma la nunta lapte cu stafide, pentru imbunatatirea libidoului.
7 Fibrele din stafide au rolul de a absorbi apa din organism astfel ca pot fi folosite cu succes in cazul constipatiilor.
8 Chiar daca sunt dulci si se lipesc de dantura, stafidele nu afecteaza sanatatea dintilor prin producerea de carii asa cum o fac celelalte dulciuri pentru ca au in compozitie zahar procesat chimic.
9
 Stafidele sunt folosite in intreaga lume atat pentru deserturi cat si pentru diverse feluri de mancare.
Painea cu stafide de exemplu este foarte populara in Irlanda dar si in Germania.
10 Aceste fructe pot duce la blocaje renale daca sunt consumate de caini. Motivele nu sunt cunoscute.


CUVINTE,SOAPTE,TACERI