marți, 3 mai 2011

POVESTEA TAIETORULUI DE LEMNE





 
Ea incepe cu un baiat care i-a cerut o slujba unui padurar. Acesta l-a intrebat:
 
- Poti sa tai lemne?
 
- Da, a raspuns baiatul, pot sa fac orice...
 
Padurarul i-a dat o secure si i-a zis:
 
- Uite, aceasta e zona de padure din care trebuie sa tai lemne.
 
Pentru baiat a fost o oportunitate deosebita si a decis cu hotarare ca va lucra cat va putea el de bine, ca isi va da toata silinta sa faca cea mai buna treaba.
 
Si asta a facut. A iesit in prima zi la lucru. Seful sau i-a dat un topor, a facut un gest larg cu mana si i-a zis:
 
- Acestia sunt copacii pe care trebuie sa-i tai...
 
Si in prima zi a taiat 18 arbori... (Si stiti cat de dificila este aceasta munca... primul copac – hai, ca merge; al doilea – mai greu; la al treilea – faci deja bataturi!) Dar el a reusit sa taie 18 arbori!
 
Iar cand padurarul a vazut, l-a laudat:
 
- Felicitari! Foarte bine. Incearca sa faci mai mult maine...
 
Dar in ziua urmatoare, la acelasi volum de munca, la sfarsit, cand si-a numarat copacii, erau doar 15...
 
Si atunci si-a propus siesi: “Voi lucra mult mai bine in a treia zi, o sa ma straduiesc sa tai si mai multi copaci!”
 
Si a lucrat toata ziua, de dimineata pana seara, fara sa mai ia vreo pauza. Dar cu toate acestea, abia a reusit sa taie 10 arbori...
 
A fost foarte descurajat de acest lucru, pentru ca el stia ca poate mai mult, avea nevoie de mai mult... Asa ca a inceput sa se gandeasca: “Poate nu mai am eu putere suficienta, poate nu mai stiu eu cum sa manuiesc toporul bine”...


 
S-a dus apoi la seful lui, si-a cerut scuze si a zis:
 
- Domnule, imi pare rau, chiar nu inteleg de ce in prima zi am taiat 18 arbori si dupa aceea, desi m-am straduit din rasputeri, nu stiu ce s-a intamplat, dar n-am mai izbutit sa ating aceasta performanta...
 
Atunci seful s-a uitat bland la el si l-a intrebat:
 
- Cand ti-ai ascutit toporul ultima data?
 
- Cum adica, sa-l ascut??!!! Pai, n-am avut timp sa-mi ascut toporul... am fost ocupat cu taiatul lemnelor..., a exclamat tanarul padurar.
 
Si atunci a inteles!
 


CE GANDESC ANIMALELE DESPRE NOI




















Cred ca multi dintre cei care au animale de companie s-au intrebat, macar o data: “Ce mi-ar spune cainele meu/pisica mea daca ar putea vorbi?” M-am intrebat la randul meu acest lucru si, pentru mine, este un lucru cert: ne-ar spune lucruri imperceptibile pentru noi si ne-ar dezvalui mari adevaruri spirituale.
Oricum animalele de companie fac acest lucru, la un nivel foarte subtil. Si pentru ca noi nu prea observam acest lucru de obicei, cred ca intrebarea profund justificata a animalelor la adresa noastra ar fi: “Daca n-ar mai vorbi intr-una, cat de sensibil la lumea invizibila ar deveni stapanul meu?”

Mesaje profunde primim insa si de la cainii vagabonzi, cei pe care ii blameaza toata lumea, pentru ca au impanzit orasele. Ce-ar fi sa ne invatam lectiile pe care ni le transmit inainte de a discuta despre eutanasierea lor?
Iata un fragment minunat din cartea “Izvorul luminos al iubirii”, Luule Viilma, Editura Dharana.
“Cainele este un bun invatator. Atunci cand vedeti pe strada un caine vagabond si vi se face mila de el, cainele acesta va spune:
“Draga omule, ti-e mila de mine dar, de fapt, ti-e mila de tine. Ai senzatia ca tu ai fi un vagabond, o sluga pe care nimeni n-o iubeste. Tu nu stii sa te bucuri de libertate, asa cum fac eu. Eu stiu ca daca as fi nevoit sa aleg intre un stapan rau si libertate, as alege libertatea si as fi fericit pentru ca nevoile mele nu sunt mari. Din acelasi motiv tu preferi sa ai un stapan rau pentru ca acesta este bogat. Elibereaza-te de fricile tale ca vei deveni sluga, chiar daca, schimbandu-ti modul de a gandi,buzunarele tale nu devin mai pline. Daca senzatia de fericire este mai scumpa pentru tine decat buzunarul, cu timpul ti se va umple si el.
Daca felul cum arata un caine vagabond va irita si vreti ca el sa fie prins sau omorat, cainele acesta va spune:

“Nu suporti slugile care si-au castigat libertatea, deoarece tu esti robul fricilor tale si peste tot vezi numai pericole. Nu suporti ca cineva sa fie mai bun decat tine. Vrei ca toata lumea sa-ti faca pe plac. Daca ar fi dupa tine, ai intemnita libertatea si ai deveni chiar tu paznic de inchisoare. De fapt, asta si esti.Tu nu intelegi ca libertatea este o fericire. Dar fericirea sta in mainile omului. Elibereaza-te de slugarnicie, nu o uri. Nu mai ai timp. De unde stiu eu? Stiu ca in tine se coace dorinta crunta de a distruge si atragi spre tine acelasi lucru. Spui ca eu iti stric gazonul. Eu sunt, de fapt, imaginea ta in oglinda. O intreaga haita de caini nu murdareste lumea mai mult decat un singur om. Omul destept trebuie sa aiba grija de cel prost si de modul cum el actioneaza. Care dintre noi este mai prost in momentul acesta: eu sau tu?”

Cainele nu-l latra pe omul curajos. In schimb, se repede la cel fricos si maraie:
“Tu esti la fel ca mine, doar ca n-o arati. Ai vrea ca lumea sa te iubeasca pentru faptul ca stii sa taci. Ti-e teama de robie fiindca nu stii sa scapi de sluga din tine. Elibereaza-te de frica si vei fi liber. De atunci incolo nu va mai trebui ca eu sa fiu cel care te convinge. Te temi cand cineva ridica vocea la tine si de aceea eu sunt nevoit sa marai la tine si sa te latru. Ti-e teama ca o sa te musc fiindca te temi ca vei fi atacat de persoane umilite, te temi de razbunare. Te temi de cruzimea celor umiliti. Ridici mainile in sus in semn ca te predai. Acest lucru ma irita, caci nu vreau sa te vad umilit. Vreau ca tu sa inveti sa te ridici. Tu insa incepi sa te superi pe mine.Vrei sa ma lovesti cu piciorul fiindca te-am facut sa te revolti contra partii materiale a vietii, mai ales contra treburilor zilnice din gospodarie. Ma provoci sa ma simt obligat sa-mi infig dintii in piciorul tau, pentru binele tau, ca sa dai afara setea de razbunare.” 

Daca un caine vagabond te-a atacat brusc, prin asta el vrea sa-ti spuna:
“Dragul meu, tu semeni cu mine, musti din rautate. Eu nu te-as ataca tam-nisam, dar tu ii ataci pe altii. De parca ai fi fost angajat anume ca sa musti si daca n-o faci, nu-ti mai primesti salariul.”
Cainii cei mai rai sunt legati cu lantul. Un astfel de caine iti spune:
”Omule, tu ma legi cu lantul pe mine ca un rob si ma faci de doua ori rob. Eu rabd tot fiindca sufletul meu primeste o lectie de rob primitiv. Si in tine se afla un rob primitiv, dar tu nu recunosti fiindca vrei sa pari mai bun decat mine.Crezi ca eu trebuie sa fiu bun in semn de recunostinta pentru mancarea pe care o primesc si pentru un cuvant bun. Eu chiar sunt bun, dar nu din acest motiv, ci pentru ca chiar stiu care imi este locul in viata.
Tu te miri de ce cainii cauta sa-si infiga coltii in fata. Pentru a da jos masca de nesinceritate. O masca frumoasa care ascunde intentii rele este deosebit de periculoasa.
Sa invatam sa ne deschidem catre mesajele Universului care ne vin si prin alte canale in afara de oameni. Uneori, sunt cele mai pretioase mesaje!
http://www.damaideparte.ro